ПрАТ "ПОДІЛЬСЬКІ ТОВТРИ"

Код за ЄДРПОУ: 03771123
Телефон: 03849 9-21-68
e-mail: ptovtry@gdp.dp.ua
Юридична адреса: 32326, ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ, КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКІЙ РАЙОН, С.ВЕРБКА, ВУЛ.ЗАВОДСЬКА 1
 
Дата розміщення: 30.03.2018

Річний звіт за 2017 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примiтки до фiнансової звiтностi
ПУБЛIЧНОГО АКЦIОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА
"ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ" за 2017 рiк
1). Загальна iнформацiя про товариство:
ПУБЛIЧНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ" знаходится за адресою: Хмельницька обл., Кам’янець- Подiльський р-н, с.Вербка, вул. Заводська,1 код ЕДРПОУ 03771123. Дата державної реєстрацiї - № 03771123 вiд 09.10.1995 року, Кам'янець-Подiльська районна державна адмiнiстрацiя, дата перереєстрацiї з ВАТ на ПАТ 15.07.2010 року. ПУБЛIЧНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО"ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ" є правонаступником вiдкритого акцiонерного товариства "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ".
Основною дiяльнiстю ПАТ "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ" є:
08.11 Добування декоративного та будiвельного каменю. вапняку, гiпсу. крейди та глинистого сланцю
23.52 Виробництво вапна та гiпсових сумiшей
46.73 Оптова торгiвля деревиною,будiвельними матерiалами та санiтарно-технiчним обладнанням.),iншi види дiяльностi, якi не суперечать чинному законодавству.
Україна перебуває в умовах фiнансової i економiчної нестабiльностi. Полiтика уряду пов’язана з державним регулюванням i фiскальним пiдходом до вирiшення складних економiчних питань, що, безумовно, впливає i буде впливати на дiяльнiсть пiдприємств, якi займаються бiзнесом в Українi.Податкове, валютне та митне законодавство в Українi дозволяє рiзнi тлумачення та часто змiнюється.
2). Основа для пiдготовки
а) Вiдповiднiсть МСФЗ
З 01.01.2012 року в Українi передбачений обов’язок публiчних акцiонерних товариств подавати фiнансову звiтнiсть, складену вiдповiдно до Мiжнародних Стандартiв Фiнансової Звiтностi (МСФЗ), тому з цiєї дати основою фiнансової звiтностi Товариства є Мiжнароднi стандарти. Перший комплект МСФЗ звiтностi Товариства поданий за 2012 рiк.
Цей фiнансовий звiт пiдготовлений вiдповiдно до Мiжнародних Стандартiв Фiнансової Звiтностi (МСФЗ), з урахуванням вимог щодо форм та складу звiтiв, встановлених українським законодавством з додатковим розкриттям iнформацiї, що не мiститься безпосередньо в фiнансових звiтах, але подання якої є обов’язковою за МСФЗ.
Показники цiєї фiнансової звiтностi наведенi в тисячах гривень з округленням до цiлих тисяч.
(б) Функцiональна валюта i валюта звiтностi
Нацiональна валюта України – українська гривна (UAH), яка є функцiональною валютою Товариства та валютою, в якiй вiдображенi показники цiєї звiтностi.
(в) Припущення про безперервнiсть дiяльностi
Фiнансовий звiт пiдготовлений на основi припущення безперервностi дiяльностi. На цьому принципi основана пiдготовка фiнансового звiту.
За 2017 рiк Товариство отримало чистий прибуток в сумi 613 тис. грн.
На дату затвердження звiтностi Товариства функцiонує в нестабiльному середовищi, що пов’язано з кризовими явищами в Українi. Стабiлiзацiя економiчного середовища в Українi залежить вiд заходiв, що проводяться Урядом. В той же час, не iснує чiткого уявлення того, якi результати будуть отриманi вiд зазначених заходiв. Тому неможливо достовiрно надати оцiнку ефекту впливу економiчного середовища на лiквiднiсть та доходи Товариства, його стабiльнiсть та структуру операцiй з покупцями та постачальниками. В пiдсумку виникає суттєва невизначенiсть, що може мати вплив на майбутнi операцiї, можливiсть вiдшкодування вартостi активiв та спроможнiсть Товариства обслуговувати та сплачувати свої борги по мiрi настання термiнiв їх погашення. Дана фiнансова звiтнiсть не мiстить в собi будь-яких коригувань, якi можуть мати мiсце в пiдсумку такої невизначеностi. Про такi коригування буде повiдомлено, якщо вони стануть вiдомi та зможуть бути оцiненi.

(г) Використання оцiнок.
Для пiдготовки даного фiнансового звiту керiвництво застосовує оцiнки i принципи формування статей активiв та пасивiв, їх розкриття вiдповiдно до МСФЗ. Ця звiтнiсть була пiдготовлена в вiдповiдностi з принципом оцiнки за первинною вартiстю, за виключенням окремих класiв необоротних активiв та окремих фiнансових активiв та зобов’язань
3). Суттєвi облiковi полiтики та основнi принципи бухгалтерського облiку
3.1.Основнi принципи бухгалтерського облiку
При пiдготовцi фiнансового звiту застосовуються принципи:
- послiдовностi подання i класифiкацiї статей у фiнансових звiтах;
- достовiрностi фiнансового стану, фiнансових результатiв та грошових потокiв;
- повноти в усiх суттєвих аспектах;
- нейтральностi, тобто вiльними вiд упереджень;
- вiдображення економiчної сутностi операцiй, iнших подiй або умов, а не лише юридичну форму;
- згортання статтi доходiв i витрати за подiбними (однаковими) операцiями, прибуток (збиток) вiд яких не є суттєвим;
- розкриття порiвняльної iнформацiї у вiдношеннi до попереднього перiоду.
а) Операцiї в iноземнiй валютi.
Операцiї в iноземнi валютi не проводяться.
б) Термiн корисного використання основних засобiв.
Об’єкти основних засобiв вiдображаються по первiснiй вартостi за мiнусом накопиченої амортизацiї. Амортизацiя нараховується на протязi термiну корисного використання. Термiни корисного використання основанi на оцiнках керiвництва того перiоду, на протязi якого актив буде приносити прибуток. Термiни перiодично можуть переглядатись на предмет подальшої вiдповiдностi.
в) Резерв на зменшення вартостi дебiторської заборгованостi.
Резерв на зменшення вартостi дебiторської заборгованостi не створюється Товариством по торговiй дебiторськiй заборгованостi та iншiй заборгованостi у зв’язку iз вiдсутнiстю сумнiву вiдносно її погашення. У разi виникнення сумнiву щодо погашення боргiв, Товариство буде використовувати метод застосування абсолютної суми сумнiвної заборгованостi (величина резерву визначається на пiдставi аналiзу платоспроможностi окремих дебiторiв).
Резерв зменшення вартостi дебiторської заборгованостi буде створюватися у випадках:
- якщо дебiтору пред’явлена претензiя;
- дебiтору пред’явлений позов до суду;
- отримана iнформацiя про банкротство боржника або про припинення його дiяльностi як юридичнi особи у зв'язку з лiквiдацiєю;
-несплати дебiторської заборгованостi в термiн бiльше 2 рокiв.
д) Судовi спори.
У вiдповiдностi до МСФЗ Товариство визнає резерви тiльки у випадках iснування поточного зобов’язання по минулих подiях, можливостi переходу економiчної вигоди i достовiрностi оцiнки суми витрат по переходу. У випадках, коли цi вимоги не дотриманi, iнформацiя про умовне зобов’язання розкривається в примiтках. Реалiзацiя будь-якого умовного зобов’язання, яке не було визнане в поточному перiодi i розкрите в фiнансовi звiтностi, може мати суттєвий вплив на фiнансовий стан Товариства. Застосування даних принципiв облiкової полiтики у вiдношеннi судових справ вимагає вiд керiвництва оцiнок рiзних фактичних та юридичних питань за межами його контролю.
ж) Податок на додану вартiсть.
Вiдповiдно до законодавства України Товариство є платником податку на додану вартiсть (далi - ПДВ).

3.2.Суттєва облiкова полiтика та облiковi оцiнки
а) Основнi засоби
До складу основних засобiв в Товариства зараховуються матерiальнi об’єкти, що утримуються для використання у виробництвi, постачаннi товарiв, наданнi послуг або для адмiнiстративних цiлей протягом бiльше одного року.
Первiсна оцiнка проводиться по фактичним витратам i включає цiну придбання чи створення, прямi витрати на доставку до мiсця використання та iншi витрати, пов’язанi iз доведенням об’єкту основного засобу до робочого стану. Вiдсотки по банкiвським кредитам капiталiзуються у випадку визнання активу квалiфiкацiйним.
Об’єкти основних засобiв облiковуються за собiвартiстю мiнус будь-яка накопичена амортизацiя та будь-якi накопиченi збитки вiд зменшення корисностi.
Подальшi витрати, понесенi з метою замiни компоненту об’єкта основних засобiв, який облiковується окремо та витрати, в результатi яких очiкується отримання економiчної вигоди в майбутньому (як такi: капiтальний ремонт, реконструкцiя, модернiзацiя), пiдлягають капiталiзацiї.
Всi iншi витрати (технiчне обслуговування, поточний ремонт, iншi) визнаються витратами поточного звiтного перiоду, в якому вони були понесенi;
Вартiсть (сума) основного засобу, що амортизується, визначається пiсля вирахування його лiквiдацiйної вартостi й розподiляється на систематичнiй основi протягом строку його корисної експлуатацiї лiнiйним методом. Для розподiлу кожна частина об’єкту основних засобiв, собiвартiсть якої є суттєвою стосовно загальної собiвартостi об’єкта, амортизується окремо.
Термiни корисної експлуатацiї (термiн експлуатацiї) визначається окремо по кожному об’єкту основних засобiв комiсiєю, призначеною керiвництвом Товариства.
Незавершене будiвництво облiковується по первiснiй вартостi.

б) Нематерiальнi активи
До складу нематерiальних активiв зараховуються немонетарнi активи, якi не мають фiзичної субстанцiї та є можливiсть їх iдентифiкацiї, ведення контролю над ресурсом та є iснування майбутнiх економiчних вигiд вiд їх використання.
Нематерiальнi активи визнаються в балансi по сумi всiх прямих витрат на їх придбання.
Витрати, понесенi пiд час використання або перемiщення нематерiального активу, не включаються до балансової вартостi цього активу, якщо вони не принесуть майбутньої економiчної вигоди.
Пiсля первiсного визнання нематерiальний актив вiдображається в облiку за його собiвартiстю з вирахуванням будь-якої накопиченої амортизацiї та будь-яких накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi.
Амортизацiя нематерiального активу нараховується лiнiйним методом, виходячи з термiну корисного використання нематерiального активу.
Нарахування амортизацiї нематерiальних активiв здiйснюється протягом строку їх корисного використання, який встановлюється при визнаннi цього об'єкта активом (при зарахуваннi на баланс). Строк корисного використання (термiн експлуатацiї) визначається окремо по кожному об’єкту основних засобiв комiсiєю, призначеною керiвництвом Товариства. Термiн корисного використання нематерiального активу та метод його амортизацiї переглядаються в кiнцi звiтного року, якщо в наступному перiодi очiкуються змiни строку корисного використання активу або змiни умов отримання майбутнiх економiчних вигiд.
г) Зменшення корисностi
На кожну звiтну дату Товариство проводить оцiнку основних засобiв, нематерiальних активiв, на наявнiсть ознаки того, що кориснiсть активу може зменшитися. При наявностi таких ознак проводиться оцiнка суми очiкуваного вiдшкодування такого активу по справедливiй вартостi за мiнусом витрат на продаж. Збитки вiд знецiнення вiдносяться до витрат поточного перiоду.
При наявностi ознак, що визнанi ранiше збитки вiд знецiнення активiв бiльше не iснують чи зменшились, розраховується сума вiдшкодування, на яку збiльшується вартiсть активу зi сторнуванням ранiше вiдображених збиткiв в поточному перiодi. При цьому, отримана сума перевищує балансову вартiсть (за вирахуванням амортизацiї), по якiй даний актив визнавався до визнання зменшення корисностi.
д) Визнання фiнансових iнструментiв
Товариство визнає фiнансовий актив або фiнансове зобов'язання у звiтi про фiнансовий стан тодi i лише тодi, коли суб'єкт господарювання стає стороною контрактних положень щодо цього iнструмента. Фiнансовi активи не визнаються якщо термiн дiї договiрних прав Товариства у вiдношеннi фiнансового активу спливає,чи якщо Товариство передає фiнансовий актив другiй сторонi, не зберiгаючи при цьому над ним контроль, чи передає значну частину всiх ризикiв чи винагород за актив. Звичайнi покупка та продаж фiнансових активiв зараховуються в день продажу, тобто на дату, яку Товариство само визначило для покупки чи продажу активу. Товариство вилучає фiнансове зобов'язання (або частину фiнансового зобов'язання) зi свого звiту про фiнансовий стан тодi i лише тодi, коли його погашають, тобто коли зобов'язання, визначене у контрактi, виконано, анульовано або строк його дiї закiнчується.
Фiнансовi активи i фiнансовi зобов’язання згортаються у звiтi про фiнансовий стан з вiдображенням чистої суми у випадках, коли Товариство має юридично забезпечене право на згортання визнаних сум i має намiр погасити зобов’язання на нетто-основi чи продати активи й одночасно погасити зобов’язання.
Вiдповiдно МСБО 39 «Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка» фiнансовi активи класифiкуються на наступнi категорiї:
- фiнансовi активи чи фiнансове зобов’язання за справедливою вартiстю, з вiдображанням переоцiнки через прибуток чи збиток
чи
- фiнансовi активи, переоцiненi по справедливiй вартостi через прибуток чи збиток
- позики та дебiторська заборгованiсть;
- iнвестицiї, утримуванi до погашення;
- фiнансовi активи, доступнi для продажу.
Фiнансовi активи чи фiнансове зобов’язання за справедливою вартiстю, з вiдображанням переоцiнки через прибуток чи збиток
Фiнансовий актив вiдноситься до фiнансового активу за справедливою вартiстю з вiдображанням переоцiнки через прибуток чи збиток, якщо вiн класифiкується як утримуваний для продажу i являється таким пiсля первiсного визнання. Фiнансовi активи переоцiнюються по справедливiй вартостi через прибуток чи збиток, якщо Товариство управляє такими iнвестицiями i приймає рiшення про покупку чи продаж на основi справедливої вартостi у вiдповiдностi з прийнятим управлiнням ризиками чи iнвестицiйною стратегiєю. Пiсля первiсного визнання витрати, якi мають вiдношення до проведення угоди, визнаються в прибутках чи збитках по мiрi виникнення. Фiнансовi активи, переоцiненi по справедливiй вартостi через прибуток чи збиток, оцiнюються по справедливi вартостi. Вiдповiднi змiни визнаються прибутками чи збитками.
Позики та дебiторська заборгованiсть
Позики та дебiторська заборгованiсть - непохiднi фiнансовi активи з фiксованими чи визначеними платежами, якi не котируються на активному ринку. Пiсля первiсного визнання позики i дебiторська заборгованiсть облiковуються за амортизованою вартiстю з використанням ефективної процентної ставки за вирахуванням резерву вiд знецiнення. Амортизована вартiсть розраховується з урахуванням скидок чи премiй, якi виникли при придбаннi, включаючи комiсiйнi, якi являються невiд’ємною частиною ефективної процентної ставки та затрат по здiйсненню угод. Доходи та витрати, якi виникли в результатi того, що актив перестав визнаватись у фiнансовiй звiтностi при знецiненнi i нарахуваннi амортизацiї, визнаються у звiтi про фiнансовi результати за перiод.
При первiсному визнаннi позики виданi облiковуються за справедливою вартiстю виданих коштiв, яка визначається з використанням ринкових вiдсоткових ставок на подiбнi iнструменти, у випадку якщо вони значно вiдрiзняються вiд вiдсоткової ставки по виданiй позицi. В майбутньому позики оцiнюються по амортизованiй вартостi iз застосуванням метода ефективного вiдсотку. Рiзниця мiж справедливою вартiстю виданих коштiв i сумою погашеної позики вiдображається як вiдсотки отриманi на протязi термiну, на який видавалась позика. Амортизована вартiсть розраховується з урахуванням будь яких витрат, пов’язаних зi здiйсненням операцiї та любого дисконту чи премiї при погашеннi.
Позики, термiн погашення яких бiльше дванадцяти мiсяцiв вiд дати звiту про фiнансовий стан, включаються до складу необоротних активiв.
Грошовi кошти та еквiваленти грошових коштiв включають баланс готiвкових коштiв та депозити до вимоги. Заборгованостi банку, якi пiдлягають оплатi на вимогу i формують невiд’ємну частину управлiння грошовими коштами, з метою формування звiту про рух грошових коштiв, включаються як компоненти грошових коштiв.
Справедлива вартiсть
Очiкувана справедлива вартiсть фiнансових активiв та зобов’язань визначаться з використанням iнформацiї про ринки i пiдходящi методи оцiнки. Проте, для iнтерпретацiї маркетингових даних, з метою оцiнки справедливої вартостi, необхiдно квалiфiкований висновок. Вiдповiдно, при оцiнцi не обов’язково вказувати суму, яку можна реалiзувати на дiючому ринку. Використання рiзних маркетингових дослiджень i припущень чи методiв оцiнки може значною мiрою вплинути на припущену справедливу вартiсть.
Фiнансовi активи i фiнансовi зобов’язання Товариства включають грошовi кошти та еквiваленти грошових коштiв, дебiторську i кредиторську заборгованiсть, iншi зобов’язання та позики. На протязi року Товариство не використовувало нiяких фiнансових деривативiв, процентних свопiв та форвардних контрактiв.
Непохiднi фiнансовi зобов’язання
Торгова кредиторська заборгованiсть та iншi короткостроковi монетарнi зобов’язання первiсно визнаються по справедливiй вартостi. Вiдсотковi зобов’язання, якi пiдлягають сплатi за поточними короткостроковими зобов’язаннями, облiковуються в складi зобов’язань в балансi та в компонентi фiнансових витрат у звiтi про фiнансовi результати.
ж) Запаси
Запаси визнаються активом, якщо iснує iмовiрнiсть того, що пiдприємство отримає в майбутньому економiчнi вигоди, пов’язанi з їх використанням, та їх вартiсть може бути достовiрно визначена.
До запасiв вiдносяться активи у формi сировини i матерiалiв, якi призначенi для використання в ходi виробництва готової продукцiї, виконання робiт та надання послуг, а також готова вироблена продукцiя, незавершене виробництво та товари придбанi з метою перепродажу.
Запаси вiдображаються в бухгалтерському облiку i звiтностi за найменшою з двох оцiнок: первiсною вартiстю або чистою вартiстю реалiзацiї.
В собiвартiсть запасiв включаються всi витрати на придбання, витрати на переробку та iншi витрати, понесенi пiд час доставки запасiв до їх мiсцезнаходження на пiдприємствi та приведення їх у стан можливого використання.
Витрати на виробництво кожного виду продукцiї, для робiт та послуг – замовлення, визначаються окремо, шляхом розподiлення витрат на кожний вид, виходячи з бази розподiлу.
Застосовування методiв оцiнки запасiв при вибуттi: при вiдпуску їх у виробництво, продажу (готова продукцiя) чи iншому вибуттi по собiвартостi перших за часом надходження (ФIФО).
Визначення середньозваженої собiвартостi одиницi запасiв вiдбувається на кожну дату списання таких запасiв i визначається за середньозваженою собiвартiстю подiбних одиниць на початок перiоду i середньозваженою собiвартiстю подiбних одиниць, що були виготовленi до дати списання таких запасiв (або вартiстю подiбних запасiв, придбаних до дати списання).
к) Виплати працiвникам
Товариство створює забезпечення короткострокових виплат працiвникам, такi як заробiтна плата, внески на соцiальне забезпечення, оплаченi щорiчнi вiдпустки.
Станом на 31.12.16р. проводиться коригування нарахованих забезпечень, виходячи iз даних про кiлькiсть невикористаних днiв вiдпустки на кiнець звiтного перiоду, з вiдображенням результатiв у складi доходiв чи витрат поточного перiоду.

н) Податок на прибуток
Вiдповiдно до методу зобов'язань, Товариство має визначати тимчасовi рiзницi на дату складання балансу, подiляти їх на такi, що пiдлягають оподаткуванню, та такi, що пiдлягають вирахуванню, розраховувати вiдстроченi податковi зобов'язання за даними тимчасових рiзниць i податкових ставок.
Вiдстроченi податковi активи обчислюються iз застосуванням вiдповiдних податкових ставок до тимчасових рiзниць, що пiдлягають вирахуванню.
Вiдповiдно до методу зобов'язань податковi витрати Товариства розраховуються як сума двох компонентiв, а саме: поточних i вiдстрочених податкових витрат.
Сума вiдстрочених податкiв визначається за кожною статтею балансу як добуток тимчасової рiзницi та вiдповiдної ставки оподаткування. Вiдстроченi податковi активи та вiдстроченi податковi зобов'язання вiдшкодовуються або сплачуються в майбутнiх перiодах без дисконтування.
4). Суттєвi оцiночнi значення i допущення
4.1.У вiдповiдностi з МСФЗ Товариство признає забезпечення тiльки у випадках iснування поточного зобов’язання по минулим подiям, можливостi переходу економiчної вигоди i достовiрностi оцiнки суми витрат по переходу. У випадках, при яких цi вимоги не дотриманi, iнформацiя про умовне зобов’язання розкривається в примiтках. Реалiзацiя будь-якого умовного зобов’язання, яке не було признане в поточному перiодi i розкрите в фiнансовiй звiтностi, може мати суттєвий вплив на фiнансовий стан Товариства
4.2 Оцiночнi значення
Оцiночнi значення на 01.01.2017 року та 31.12.2017 року вiдповiдають оцiночним значенням на цi ж дати, прийнятим згiдно з НП(С)БО (пiсля коригувань, з урахуванням вiдмiнностей в облiковiй полiтицi), за винятком таких статей, оцiночнi значення щодо яких не були потрiбнi згiдно з нацiональними положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку.
Оцiночнi значення вiдповiдно до МСФЗ застосованi на дату переходу на МСФЗ, якi не вимагалися на цю дату за попереднiми НП(С)БО. Для досягнення послiдовностi з МСБО 10, цi попереднi оцiнки вiдповiдно до МСФЗ вiдображають умови, що iснували на дату переходу на МСФЗ. Зокрема, попереднi оцiнки на дату переходу на МСФЗ ринкових цiн, ставок вiдсотку вiдображають ринковi умови на цю дату.
При пiдготовцi фiнансової звiтностi керiвництво Товариства здiйснює попереднi оцiнки i формує ряд припущень, пов'язаних з вiдображенням активiв i зобов'язань, а також з розкриттям iнформацiї про умовнi активи та зобов'язання Товариства. Фактичнi результати можуть вiдрiзнятися вiд таких оцiнок. Найбiльш значнi оцiночнi данi й iстотнi припущення, використовуванi керiвництвом Товариства при пiдготовцi фiнансової звiтностi, включають в себе наступне.

Оцiнка термiнiв корисного використання основних засобiв
Об’єкти основних засобiв вiдображаються за первиною вартiстю за вирахуванням суми накопиченої амортизацiї. Амортизацiя на об’єкти основних засобiв нараховується на протязi термiнiв корисного використання. Термiни корисного використання основних засобiв ґрунтуються на оцiнках керiвництва Товариства того перiоду, на протязi якого актив буде приносити прибуток. Цi термiни перiодично переглядаються на предмет подальшої вiдповiдностi.

Оцiнка фiнансових активiв та фiнансових зобов’язань
Первiсно всi фiнансовi активи та фiнансовi зобов’язання оцiнюються Товариством за справедливою вартiстю плюс (у випадку фiнансового активу або фiнансового зобов'язання не за справедливою вартiстю з вiдображенням переоцiнки як прибутку або збитку) витрати на операцiю, якi прямо вiдносяться до придбання або випуску фiнансового активу чи фiнансового зобов’язання.
Очiкувана справедлива вартiсть фiнансових активiв та зобов’язань визначаться з використанням iнформацiї про ринки i вiдповiднi методи оцiнки. Використання рiзних дослiджень i припущень чи методiв оцiнки може значною мiрою вплинути на припущену справедливу вартiсть.

5). Стандарти, що випущенi, але ще не вступили в силу
На момент пiдготовки даної фiнансової звiтностi iснує ряд нових стандартiв, поправок до них та iнтерпретацiй, якi ще не вступили в дiю i не враховувалися при пiдготовцi цiєї фiнансової звiтностi.
Керiвництво Товариства ще не оцiнило вплив таких змiн на фiнансову звiтнiсть Товариства.

6). Операцiї зi зв’язаними сторонами
В данiй фiнансовiй звiтностi зв’язаними сторонами визнаються сторони, одна iз яких має можливiсть контролювати чи мати значний вплив на операцiйнi та фiнансовi рiшення iншої сторони, або якi находяться пiд загальним контролем, як це визначено МСБО 24 «Розкриття iнформацiї про зв’язанi сторони» .
Зв’язанi сторони можуть укладати угоди, якi не проводились би помiж не зв’язаних сторiн, цiни i умови таких угод вiдрiзняються вiд угод з не зв’язаними сторонами.
Зв’язанi сторони включають:
• Ключовий управлiнський персонал та близькi члени їх сiмей;
• Товариства, якi перебувають пiд контролем чи находяться пiд впливом власникiв.
Операцiї з ключовим управлiнським персоналом
Ключовий управлiнський персонал представлений генеральним директором, головою наглядової ради та членами наглядової ради, якi надiленi повноваженнями керiвництва та контролю над дiяльнiстю Товариства,який здiйснюються безпосередньо.
Винагорода ключового управлiнського персоналу за рiк, який завершився 31.12.2016р. представлена в формi заробiтної плати.
7). Податковi ризики
Українське законодавство та чиннi нормативнi акти, якi регулюють сферу оподаткування та iншi аспекти дiяльностi пiдприємств, включаючи контроль обмiнного курсу валют та митнi правила, постiйно змiнюються. Положення законiв та нормативних актiв досить часто носять нечiтке формулювання i їх трактовка залежить вiд позицiй мiсцевих регiональних та державних органiв. Випадки рiзного трактування норми законодавства не одиничнi.
На дiяльнiсть Товариства, його фiнансовий стан, i в подальшому буде впливати полiтичний розвиток ситуацiї в країнi, а також змiни законодавства й нормативних актiв в сферi оподаткування.
8). Припущення щодо функцiонування Товариства
На дату затвердження звiтностi Товариство функцiонує в нестабiльному середовищi, пов'язаному з економiчною кризою. Стабiлiзацiя економiчної ситуацiї в Українi буде значною мiрою залежати вiд ефективностi фiскальних та iнших заходiв, якi будуть здiйснюватися урядом України. У той же час, не iснує чiткого уявлення того, якi заходи буде приймати уряд України для подолання кризи. Тому неможливо достовiрно оцiнити ефект впливу поточної економiчної ситуацiї на лiквiднiсть i дохiд Товариства, стабiльнiсть i структуру його операцiй iз споживачами та постачальниками. В результатi виникає суттєва невизначенiсть, яка може вплинути на майбутнi операцiї, можливiсть вiдшкодування вартостi активiв Товариства та здатнiсть Товариства обслуговувати i платити за своїми боргами, в мiру настання термiнiв їх погашення. Дана фiнансова звiтнiсть не включає нiяких коригувань, якi можуть мати мiсце в результатi такої невизначеностi. Про такi коригування буде повiдомлено, якщо вони стануть вiдомi та зможуть бути оцiненi.
9). Нестабiльнiсть на ринку України
Враховуючи економiчне, полiтичне становище України, проведення АТО, падiння економiчної,дiлової активностi в галузях економiки, зокрема, будiвельнiй, зростання цiн на енергоносiї, матерiали, що використовуються в виготовленнi продукцiї, втрату покупцiв з регiонiв проведення АТО, можуть виникнути об’єктивнi обставини, що вплинуть на здатнiсть Товариства здiйснювати господарську дiяльнiсть, проводити розрахунки з робiтниками, постачальниками, бюджетом тощо.
Незважаючи на можливе вживання стабiлiзацiйних заходiв українським урядом, на дату затвердження даної фiнансової звiтностi стан економiчної нестабiльностi може тривати i надалi, i, як наслiдок, iснує ймовiрнiсть того, що активи Товариства не зможуть бути реалiзованi за їхньою балансовою вартiстю в ходi звичайної дiяльностi, що вплине на результати його дiяльностi.
10).Економiчне середовище
Товариства здiйснює свою основну дiяльнiсть на територiї України. Закони та нормативнi акти, якi впливають на операцiйне середовище в Українi, можуть швидко змiнюватися. Подальший економiчний розвиток залежить вiд спектру ефективних заходiв, якi вживаються українським урядом, а також iнших подiй, якi перебувають поза зоною впливу Товариства.
11). Цiлi та полiтика управлiння фiнансовими ризиками
Основнi фiнансовi зобов’язання пiдприємства включають торгову кредиторську заборгованiсть. Основною цiллю такого фiнансового iнструменту є залучення коштiв для фiнансування операцiй Товариства. Також Товариство має фiнансовi активи, такi як: торгова дебiторська заборгованiсть та грошовi коштi .
Основнi ризики включають: кредитний ризик, ризик лiквiдностi. Полiтика управлiння ризиками включає наступне:
Кредитний ризик
Товариство укладає угоди виключно з вiдомими та фiнансово стабiльними сторонами. Операцiї з новими клiєнтами здiйснюються на основi попередньої оплати. Дебiторська заборгованiсть пiдлягає постiйному монiторингу. Товаристо не має суттєвої концентрацiї кредитного ризику.
Ризик лiквiдностi
Це ризик того, що Товариство не зможе погасити свої зобов'язання по мiрi їх настання. Позицiя лiквiдностi Товариства ретельно контролюється, для чого управлiнський персонал використовує процес детального бюджетування та прогнозу грошових коштiв для того, щоб гарантувати наявнiсть адекватних засобiв для виконання своїх платiжних зобов'язань.
Товариство здiйснює контроль лiквiдностi шляхом планування поточної лiквiдностi. Товариство аналiзує термiни платежiв, якi пов'язанi з дебiторською заборгованiстю та iншими фiнансовими активами, а також прогнозованi потоки грошових коштiв вiд операцiйної дiяльностi.
Управлiння капiталом
Товариства здiйснює заходи з управлiння капiталом, спрямованi на зростання рентабельностi капiталу, за рахунок оптимiзацiї структури заборгованостi та власного капiталу, таким чином, щоб забезпечити безперервнiсть своєї дiяльностi. Керiвництво Товариства здiйснює огляд структури капiталу на щорiчнiй основi. При цьому керiвництво аналiзує вартiсть капiталу та притаманнi його складовим ризики. На основi отриманих висновкiв Товариства здiйснює регулювання капiталу шляхом залучення додаткового капiталу або фiнансування, а також виплати погашення iснуючих позик.
Ризик судових рiшень не на користь Товариства
В процесi звичайної дiяльностi Товариство не є об’єктом судових справ.
За оцiнками управлiнського персоналу Товариства можливi позови не можуть спричинити суттєвого впливу на фiнансовий стан Товариства i на результати його дiяльностi, оскiльки вважає, що iснує висока вiрогiднiсть не доведення можливих суперечок до судових справ.
Ризик зменшення вартостi чистих активiв та управлiння капiталом
Керiвництво Товариства здiйснює заходи з управлiння капiталом, спрямованi на зростання рiвня рентабельностi за рахунок оптимiзацiї структури заборгованостi таким чином, щоб забезпечити безперервнiсть дiяльностi. Керiвництво Товариства аналiзує динамiку складових власного капiталу та вживає заходи для зменшення ризику подальшого «проїдання» капiталу.

12). Розкриття iнформацiї, що пiдтверджує статтi, поданi у звiтностi станом на 31 грудня 2017 року
1. Облiк необоротних активiв. Необоротнi активи в Товариствi складають 39959 тис. грн., незавершенi капiтальнi iнвестицiї – 0 тис. грн., основнi засоби –39959 тис. грн.
2. Облiк оборотних активiв. Станом на 31 грудня 2017 року Товариство має у своєму розпорядженнi:
- оборотнi активи загальною сумою 29539 тис. грн.,
- станом на кiнець звiтного року запаси в сумi 10519 тис. грн.,
- розрахунки з покупцями й замовниками за товари, роботи, послуги пiдтверджуються бухгалтерськими документами у сумi 910 тис.грн.,
- дебiторська заборгованiсть за розрахунками за виданими авансами – 3348 тис.грн.
- за розрахунками з бюджетом - 0 тис. грн.,
- iнша поточна дебiторська заборгованiсть пiдтверджуються бухгалтерськими документами у сумi 22 тис. грн.
- грошовi кошти та їх еквiваленти - 3358 тис. грн.
- витрати майбутнiх перiодiв - 2133 тис.грн.
3. Облiк довгострокових зобов'язань. Станом на 31 грудня 2017 року Товариство має у своєму розпорядженнi довгострокових зобов'язань на загальну суму – 5404 тис.грн..
Поточнi зобов'язання за 2017 рiк змiнились таким чином ( тис. грн.): 01.01.17 31.12.17 вiдхилення
- векселi виданi 1385 1385 0
- кредиторська заборгованость за
товари роботи, послуги 7947 9730 +1783
- розрахунки з бюджетом 2365 2962 +597
- по страхуванню 1Q2 212 +110
- з оплати працi 398 781 +383
- за одержаними авансами 44016 44868 +852
- за розрахунками з учасниками 0 0 0
- iншi поточнi зобов'язання 21 26 +4
Усього поточних зобов'язань 56234 59964 +3730
Статутний капiтал
На 31 грудня 2017 року зареєстрований Статутний капiтал: 472600, 0 грн., 1890400 штук акцiй, номiнальною вартiстю 0,25 грн. Статутний капiтал повнiстю оплачений.
Розмiр Статутного капiталу, вiдображений у фiнансовiй звiтностi, вiдповiдає Статуту Товариства та вимогам статтi 155 Цивiльного кодексу України.


13). Iнша iнформацiя – суттєвi подiї
Iнформацiя про дiї, якi вiдбулися протягом звiтного року та могли вплинути на фiнансово-господарський стан Товариства та призвести до значної змiни вартостi його капiталу, визначених частиною першою статтi 41 Закону України «Про цiннi папери та фондовий ринок»
№ з/п Перелiк подiй, що могли вплинути на фiнансово-господарський стан Товариства. Вiдомостi про наявнiсть подiй у 2017 роцi:
1 Прийняття рiшення про розмiщення цiнних паперiв на суму, що перевищує 25% статутного капiталу не було
2. Прийняття рiшення про викуп власних акцiй не було
3. Отримання позики або кредиту на суму, що перевищує 25% статутного капiталу не було
4. Змiна складу посадових осiб Товариства:
4.1.Рiшенням Загальних зборiв акцiонерiв Товариства 25.04.2017 р. було прийнято рiшення обрати членом Наглядової ради Товариства Iванова Артема Валерiйовича, представника акцiонера компанiї «ВЕЛДСПАР ХОЛДИНГЗ ЛIМIТЕД» (VELDSPAR HOLDINGS LIMITED),
обрати членом Наглядової ради Товариства - незалежним директором Скрипниченко Талiну Григорiвну, обрати членом Наглядової ради Товариства Шмигiна Євгена Олександровича представника акцiонера компанiї «ВIРКОТА ХОЛДИНГЗ ЛIМIТЕД» (VIRCOTA HOLDINGS LIMITED), обрати членом Наглядової ради Товариства - незалежним директором Голiкова Дмитра Дмитровича, обрати членом Наглядової ради Товариства Шевченко Максима Тарасович представника акцiонера - Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю виробнича компанiя «ГIРНИЧОДОБУВНА ПРОМИСЛОВIСТЬ».
Обрати Головою Наглядової ради Товариства Iванова Артема Валерiйовича, представника акцiонера компанiї «ВЕЛДСПАР ХОЛДИНГЗ ЛIМIТЕД» (VELDSPAR HOLDINGS LIMITED). Пiдстава такого рiшення: рiшення Наглядової ради.
4.2. Посадова особа Виконуючий обов'язки Генерального директора Нiв'євський Юрiй Євгенович звiльнена з посади 09.08.2017 року за власним бажанням. Орган, що прийняв рiшення про звiльнення – Наглядова рада (протокол Наглядової ради № 08-08/ПТ/2017 вiд 08.08.2017 року)
Посадова особа Виконуючий обов'язки Генерального директора Соколюк Анатолiй Миколайович. призначений на посаду 10.08.2017р. Строк, на який призначено особу: до обрання нового Генерального директора. Орган, що прийняв рiшення про призначення: Наглядова рада (протокол Наглядової ради №08-08/ПТ/2017 вiд 08.08.2017 року).
4.3. Вiдповiдно до наказу в.о.генерального директора ПАТ "Подiльськi Товтри" № 146 вiд 20.10.2017 р. перевести з 20.10.2017 головного бухгалтера Соколюк А.А. на посаду першого заступника головного бухгалтера. На посадi головного бухгалтера перебувала з 15.05.2003 р.
Вiдповiдно до наказу в.о. генерального директора ПАТ "Подiльськi Товтри" № 147 вiд 20.10.2017 р. перевести з 20.10.2017 р. заступника головного бухгалтера Бахтiну Н.Д. на посаду головного бухгалтера. Строк, на який призначено особу - до звiльнення.
4.4. Посадова особа Виконуючий обов'язки Генерального директора Соколюк Анатолiй Миколайович звiльнена з посади 07.02.2018 року. Орган, що прийняв рiшення про звiльнення – Наглядова рада (протокол Наглядової ради № 31-01/ПТ/2018)
Посадова особа Генеральний директор Воробйов Олександр Сергiйович призначений на посаду 07.02.2018р. Строк, на який призначено особу: з 07 лютого 2018 року до 07 лютого 2021 р. (включно). Орган, що прийняв рiшення про призначення: Наглядова рада (протокол Наглядової ради № 31-01/ПТ/2018 вiд 31.01.2018 року).
Особлива iнформацiя про змiну складу посадових осiб емiтента у вiдповiдностi до вимог чинного законодавства: розмiщена: - у загальнодоступнiй iнформацiйнiй базi даних Комiсiї; - на сторiнцi в мережi Iнтернет (http://ptovtry.pat.ua/). Опублiкована: - в офiцiйному друкованому виданнi.
5. Змiна власникiв, яким належать 5 i бiльше вiдсоткiв акцiй Товариства не було
6. Рiшення Товариства про утворення, припинення його фiлiй, представництв: не було
7. Рiшення вищого органу Товариства про змiни розмiру статутного капiталу не було
8. Порушення справи про банкрутство Товариства, винесення ухвали про його санацiю не було
9. Рiшення вищого органу Товариства або суду про припинення або банкрутство Товариства не було
10. Iншi важливi подiї не було
14). Про подiї, що вiдбулись у Товариствi пiсля звiтної дати до дати затвердження фiнансового звiту.
№ з/п Перелiк подiй, що вiдбулись пiсля звiтної дати Вiдомостi про наявнiсть подiй у 2017 роцi вiдображено у фiнансовому звiтi не вiдображено у звiтi, розкрито у примiтках
1 Визнання дебiтора Товариства банкрутом не було не було
2 Отримання iнформацiї про значне зниження вартостi запасiв на звiтну дату не було не було
3 Розгляд судової справи, що пiдтверджує наявнiсть у Товариства поточного зобов’язання на звiтну дату не було не було
4 Прийняття рiшення про суттєву реорганiзацiю пiдприємства не було не було
5 Знищення значної частини активiв внаслiдок стихiйного лиха не було не було
6 Значнi змiни у вартостi активiв Товариства пiсля звiтної дати не було не було
7 Оголошення дивiдендiв не було не було
15) Подiї пiсля дати балансу:
(п. 22 МСБО 10 «Подiї пiсля звiтного перiоду»).
Пiсля 31 грудня 2017 року до дати затвердження керiвництвом фiнансової звiтностi не вiдбувалося подiй, якi могли би вплинути на фiнансовий стан Товариства.
В.О.Генеральногодиректора Соколюк А.М.
Головний бухгалтер: Бахтiна Н.Д.

.

.