ПрАТ "ПОДІЛЬСЬКІ ТОВТРИ"

Код за ЄДРПОУ: 03771123
Телефон: 03849 9-21-68
e-mail: ptovtry@gdp.dp.ua
Юридична адреса: 32326, ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ, КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКІЙ РАЙОН, С.ВЕРБКА, ВУЛ.ЗАВОДСЬКА 1
 
Дата розміщення: 06.04.2015

Річний звіт за 2014 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примiтки до фiнансової звiтностi, складеної вiдповiдно до мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi, за 2014 рiк
Публiчне акцiонерне товариство "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ"
Iнформацiя про Товариство
Публiчне акцiонерне товариство "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ" знаходится за адресою: Хмельницька обл., Кам”янець- Подiльський р-н, с.Вербка, вул. Заводська,1 код ЕДРПОУ 03771123. Дата державної реєстрацiї - № 03771123 вiд 09.10.1995 року, Кам'янець-Подiльська районна державна адмiнiстрацiя, дата перереєстрацiї з ВАТ на ПАТ 15.07.2010 року.Публiчне акцiонерне товариство "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ" є правонаступником вiдкритого акцiонерного товариства "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ".
Основною дiяльнiстю ПАТ "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ" є:
08.11 Добування декоративного та будiвельного каменю. вапняку, гiпсу. крейди та глинистого сланцю
23.52 Виробництво вапна та гiпсових сумiшей
46.73 Оптова торгiвля деревиною,будiвельними матерiалами та санiтарно-технiчним обладнанням.
Основа подання iнформацiї.
Фiнансова звiтнiсть була складена у вiдповiдностi до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi. Форми фiнансової звiтностi вiдповiдають вимогам Закону України «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi» та Нацiональному положеню (стандарту) бухгалтерського облiку 1 «Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi». Фiнансовi звiти було пiдготовлено на основi iсторичної собiвартостi.
Валютою фiнансової звiтностi є гривня так , як всi операцiї пiдприємства здiйснювалися в гривнях. Фiнансова звiтнiсть надана Товариством в тисячах гривень, з округленням до цiлого числа, якщо не вказано iнше.
Значнi облiковi судження, оцiнки та припущення (продовження)
Припущення та оцiнки керiвництва ПАТ "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ" основанi на початкових даних, якi воно мало пiд час пiдготовки фiнансової звiтностi. Однак, поточнi обставини та припущення вiдносно майбутнього можуть змiнюватися з огляду на ринковi змiни або непiдконтрольнi ПАТ "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ" обставини. Такi змiни вiдображаються в припущення з тою мiрою, з якою вони вiдбуваються.
Основнi припущення про майбутнє та iншi основнi джерела невизначеностi в оцiнках на звiтну дату, якi можуть буди причиною суттєвих корегувань балансової вартостi активiв та зобов’язань протягом слiдуючого фiнансового року, наведенi нижче:
- Строк експлуатацiї основних засобiв та переоцiнка основних засобiв
- Знецiнення активiв
- Вiдстроченi податки
- Резерви за сумнiвними боргами.
Строк експлуатацiї основних засобiв та переоцiнка основних засобiв
Пiдприємство оцiнює строки корисної експлуатацiї основних засобiв не рiдше чим на кiнець кожного фiнансового року, та, якщо очiкування рiзняться вiд попередньої оцiнки, змiни вiдображаються як змiни у облiковiй полiтицi у вiдповiдностi до МСБО (IAS) 8 «Облiкова полiтика, змiни у облiкових оцiнках та помилки». Такi оцiнки можуть iстотно вплинути на балансову вартiсть основних засобiв та на амортизацiйнi витрати у продовж перiоду.
Знецiнення активiв
Балансова вартiсть активiв Товариства переглядається з метою виявлення ознак знецiнення активiв. Якщо якi-небудь подiї або змiни обставин свiдчать про те, що поточна вартiсть активiв може бути не визначена, Товариство оцiнює вартiсть активiв, що буде вiдшкодовано. Така оцiнка вимагає прийняття низки суджень у вiдношеннi до прогнозiв майбутнiх доходiв та витрат, пов’язаних з розглянутими активами. У свою чергу такi прогнози є невизначеними, оскiльки будуються на припущеннi про стан попиту на продукцiю та майбутнi ринковi умови. Подальшi та непередбаченi змiни таких припущень та оцiнок, використаних при проведеннi тестiв на знецiнення, можуть привести до iнших пiдсумкiв у вiдношеннi до наданих пiдсумкiв у цiї фiнансовiй звiтностi.
Вiдстроченi податки
Вiдстроченi податки переглядаються на кожну звiтну дату та зменшуються (збiльшуються) у випадку, якщо стає зрозумiлим, що достатнiй податковий прибуток не буде (буде) отриманий, щоб реалiзувати вiдстроченi податковi активи. Оцiнка вiрогiдностi реалiзацiї суджень ґрунтується на очiкуваних результатах дiяльностi. Для оцiнки вiрогiдностi реалiзацiї вiдстрочених податкiв використовуються рiзнi фактори, включаючи результати дiяльностi минулих рокiв, плани на майбутнi перiоди дiяльностi, змiни у податковому законодавствi.
Вiдстроченi податки (продовження) оцiнки повиннi бути переглянутi у майбутнiх перiодах, це може негативно вплинути на фiнансовий стан пiдприємства, результати операцiй та потоки грошових коштiв.
У випадку якщо показник вiдстрочених податкiв у майбутнiх перiодах повинен бути зменшений (збiльшений), таке коригування буде вiдображено у звiтi про сукупнi доходи.
Резерви за сумнiвними боргами
Стандарти, якi застосовуються при складанi фiнансової звiтностi
При складаннi фiнансової звiтностi Пiдприємство застосувало всi новi i змiненi стандарти й iнтерпретацiї, затвердженi РМСБО та КМТФЗ, якi належать до його операцiй i якi набули чинностi на 1 сiчня 2013 року та офiцiйно оприлюдненi на веб - сайтi центрального органу виконавчої влади (на офiцiйному веб – сайтi Мiнiстерства фiнансiв України ), який забезпечує формування державної фiнансової полiтики, як це передбачено статтею 12 Закону України вiд 16.07.1999 р. № 996 –XIV «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi».
З 1 сiчня 2014 р. вступили в дiю змiни до наступних стандартiв:
- МСФО(IAS) 32 «Фiнансовi iнструменти: подання iнформацiї» та МСФЗ (IFRS) 7 «Фiнансовi iнструменти: розкриття iнформацiї», змiни випущенi 16 грудня 2011 р.
- Роз’яснення Комiтету по iнтерпретацiям МСФО (IFRIK) 21 «Обов’язковi платежi», роз’яснення випущенi 20 травня 2013 р.
- МСФО(IAS) 36 «Знецiнення активiв», змiни випущенi 29 травня 2013 р.
- МСФО(IAS) 39 «Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка», змiни випущенi 27 червня 2013 р.
Керiвництвом Товариства не приймалися рiшення щодо дострокового застосування МСФЗ, змiни до яких випущенi у 2014 р. Нестабiльнiсть на ринку України
Враховуючи економiчне, полiтичне становище України, проведення АТО, падiння економiчної,дiлової активностi в галузях економiки, зокрема, будiвельнiй, зростання цiн на енергоносiї, матерiали, що використовуються в виготовленнi продукцiї, втрату покупцiв з регiонiв проведення АТО, можуть виникнути об’єктивнi обставини, що вплинуть на здатнiсть Товариства здiйснювати господарську дiяльнiсть, проводити розрахунки з робiтниками, постачальниками, бюджетом тощо.
Незважаючи на можливе вживання стабiлiзацiйних заходiв українським урядом, на дату затвердження даної фiнансової звiтностi стан економiчної нестабiльностi може тривати i надалi, i, як наслiдок, iснує ймовiрнiсть того, що активи Товариства не зможуть бути реалiзованi за їхньою балансовою вартiстю в ходi звичайної дiяльностi, що вплине на результати його дiяльностi.
Економiчне середовище
Товариства здiйснює свою основну дiяльнiсть на територiї України. Закони та нормативнi акти, якi впливають на операцiйне середовище в Українi, можуть швидко змiнюватися. Подальший економiчний розвиток залежить вiд спектру ефективних заходiв, якi вживаються українським урядом, а також iнших подiй, якi перебувають поза зоною впливу Товариства. Майбутнє спрямування економiчної полiтики з боку українського уряду може мати вплив на реалiзацiю активiв Товариства, а також на здатнiсть Товариства сплачувати заборгованостi згiдно зi строками погашення.
Керiвництво Товариства провело найкращу оцiнку щодо можливостi повернення та класифiкацiї визнаних активiв, а також повноти визнаних зобов'язань. Однак Пiдприємство ще досi знаходиться пiд впливом нестабiльностi, вказаної вище.
Ступiнь повернення дебiторської заборгованостi та iнших фiнансових активiв
Внаслiдок ситуацiї, яка склалась в економiцi України, а також як результат економiчної нестабiльностi, що склалась на дату балансу, iснує ймовiрнiсть того, що активи не зможуть бути реалiзованi за їхньою балансовою вартiстю в ходi звичайної дiяльностi Товариства.
Ступiнь повернення цих активiв у значнiй мiрi залежить вiд ефективностi заходiв, якi знаходяться поза зоною контролю Товариства, спрямованих рiзними країнами на досягнення економiчної стабiльностi та пожвавлення економiки. Ступiнь повернення дебiторської заборгованостi Товариства визначається на пiдставi обставин та iнформацiї, якi наявнi на дату балансу. На думку Керiвництва, додатковий резерв пiд фiнансовi активи на сьогоднiшнiй день не потрiбен, виходячи з наявних обставин та iнформацiї.
Цiлi та полiтика управлiння фiнансовими ризиками
Основнi фiнансовi зобов’язання пiдприємства включають торгову кредиторську заборгованiсть. Основною цiллю такого фiнансового iнструменту є залучення коштiв для фiнансування операцiй Товариства. Також Товариство має фiнансовi активи, такi як: торгова дебiторська заборгованiсть та грошовi коштi .
Основнi ризики включають: кредитний ризик, ризик лiквiдностi. Полiтика управлiння ризиками включає наступне:
Кредитний ризик
Товариство укладає угоди виключно з вiдомими та фiнансово стабiльними сторонами. Операцiї з новими клiєнтами здiйснюються на основi попередньої оплати. Дебiторська заборгованiсть пiдлягає постiйному монiторингу. Товаристо не має суттєвої концентрацiї кредитного ризику.
Ризик лiквiдностi
Товариство здiйснює контроль лiквiдностi шляхом планування поточної лiквiдностi. Товариство аналiзує термiни платежiв, якi пов'язанi з дебiторською заборгованiстю та iншими фiнансовими активами, а також прогнозованi потоки грошових коштiв вiд операцiйної дiяльностi.
Управлiння капiталом
Товариства здiйснює заходи з управлiння капiталом, спрямованi на зростання рентабельностi капiталу, за рахунок оптимiзацiї структури заборгованостi та власного капiталу, таким чином, щоб забезпечити безперервнiсть своєї дiяльностi. Керiвництво Товариства здiйснює огляд структури капiталу на щорiчнiй основi. При цьому керiвництво аналiзує вартiсть капiталу та притаманнi його складовим ризики. На основi отриманих висновкiв Товариства здiйснює регулювання капiталу шляхом залучення додаткового капiталу або фiнансування, а також виплати погашення iснуючих позик.
Подiї пiсля звiтного перiоду
Подiї, що суттєво могли б вплинути на звiтнiсть Товариства пiсля дати балансу, вiдсутнi.

Iстотнi судження у процесi застосування облiкової полiтики У процесi застосування облiкової полiтики керiвництво Товариства висловило певнi професiйнi думки стосовно оцiночних значень i допущень станом на 01.01.14р. та 31.12.14р. Серед iншого обговорюється правомiрнiсть застосування допущення щодо спроможностi вести свою дiяльнiсть на безперервнiй основi. Нижче наведено ключовi допущення щодо майбутнього звiтного перiоду, а також основнi джерела невизначеностi оцiнок на кiнець звiтного перiоду, якi мають iстотний ризик стати причиною внесення iстотних коригувань до балансової вартостi активiв i зобов'язань протягом наступного звiтного перiоду.
Пояснення до статей фiнансової звiтностi.
1. Облiк необоротних активiв. Станом на 31 грудня 2014 року Товариство має у своєму розпорядженнi необоротнi активи загальною сумою 11188 тис. грн.
2. Облiк оборотних активiв. Станом на 31 грудня 2014 року Товариство має у своєму розпорядженнi оборотнi активи загальною сумою 6502 тис. грн. Станом на кiнець звiтного року:
- виробничi запаси в сумi 583 тис. грн.,
- готова продукцiя – 2733 тис. грн.,
- товари -330 тис. грн.
- розрахунки з покупцями й замовниками за товари, роботи, послуги пiдтверджуються бухгалтерськими документами у сумi 61 тис. грн.,
- за виданами авансами - 906 тис. грн.,
- за розрахунками з бюджетом 0 тис. грн.,
- iнша поточна дебiторська заборгованiсть пiдтверджуються бухгалтерськими документами у сумi 0 тис. грн.
3. Облiк довгострокових зобов'язань.
Станом на 31 грудня 2014 року Товариство має у своєму розпорядженнi 5404 тис. грн. довгострокових зобов'язань.
Поточнi зобов'язання за 2014 рiк змiнились таким чином ( тис.грн.): 01.01.14р. 31.12.14р. вiдхилення
- кредиторська заборгованость за товари роботи, послуги 1527 668 -859,
- розрахунки з бюджетом 585 992 +407,
- по страхуванню 73 124 +51,
- з оплати працi 155 259 +104,
- за одержаними авансами 4334 7066 +2732,
- iз внутрiшнiх розрахункiв 990 0 -990,
-iншi поточнi зобов'язання 9 1 +8.
Усього поточних зобов'язань 9058 10495 + 1887
4.Статутний капiтал
На 31 грудня 2014 року зареєстрований Статутний капiтал: 472600, 0 грн., 1890400 штук акцiй, номiнальною вартiстю 0,25 грн. Статутний капiтал повнiстю оплачений.
Розмiр Статутного капiталу, вiдображений у фiнансовiй звiтностi, вiдповiдає Статуту Товариства та вимогам статтi 155 Цивiльного кодексу України.
5.Резервний капiтал Товариства формується вiдповiдно до Статуту за рiшенням акцiонерiв, за рахунок нерозподiленого прибутку та використовується для покриття збиткiв Товариства, а також для збiльшення статутного капiталу, виплати дивiдендiв за привiлейованими акцiями, погашення заборгованостi у разi лiквiдацiї Товариства тощо.
Фiнансовi ризики
Ризик лiквiдностi
Це ризик того, що Товариство не зможе погасити свої зобов'язання по мiрi їх настання. Позицiя лiквiдностi Товариства ретельно контролюється, для чого управлiнський персонал використовує процес детального бюджетування та прогнозу грошових коштiв для того, щоб гарантувати наявнiсть адекватних засобiв для виконання своїх платiжних зобов'язань.
Ризик судових рiшень не на користь Товариства
В процесi звичайної дiяльностi Товариство не є об’єктом судових справ.
За оцiнками управлiнського персоналу Товариства можливi позови не можуть спричинити суттєвого впливу на фiнансовий стан Товариства i на результати його дiяльностi, оскiльки вважає, що iснує висока вiрогiднiсть не доведення можливих суперечок до судових справ.
2. Ризик зменшення вартостi чистих активiв та управлiння капiталом
Керiвництво Товариства здiйснює заходи з управлiння капiталом, спрямованi на зростання рiвня рентабельностi за рахунок оптимiзацiї структури заборгованостi таким чином, щоб забезпечити безперервнiсть дiяльностi. Керiвництво Товариства аналiзує динамiку складових власного капiталу та вживає заходи для зменшення ризику подальшого «проїдання» капiталу.
Iнша iнформацiя – суттєвi подiї
Iнформацiя про дiї, якi вiдбулися протягом звiтного року та могли вплинути на фiнансово-господарський стан Товариства та призвести до значної змiни вартостi його капiталу, визначених частиною першою статтi 41 Закону України «Про цiннi папери та фондовий ринок» не було
Iншi важливi подiї не було
Про подiї, що вiдбулись у Товариствi пiсля звiтної дати до дати затвердження фiнансового звiту до випуску
№ з/п Перелiк подiй, що вiдбулись пiсля звiтної дати
1.Визнання дебiтора Товариства банкрутом - не було.
2. Отримання iнформацiї про значне зниження вартостi запасiв на звiтну дату - не було.
3. Розгляд судової справи, що пiдтверджує наявнiсть у Товариства поточного зобов’язання на звiтну дату - не було.
4. Прийняття рiшення про суттєву реорганiзацiю пiдприємства - не було. 5. Знищення значної частини активiв внаслiдок стихiйного лиха - не було. 6. Значнi змiни у вартостi активiв Товариства пiсля звiтної дати - не було. 7. Оголошення дивiдендiв не було - не було.
Пiсля 31 грудня 2014 року до дати затвердження керiвництвом фiнансової звiтностi не вiдбувалося подiй, якi могли би вплинути на фiнансовий стан Товариства.
Генеральний директор: Нiв'євський Юрiй Євгенович
Головний бухгалтер: Соколюк Алла Анатолiївна

д/н

д/н