ПрАТ "ПОДІЛЬСЬКІ ТОВТРИ"

Код за ЄДРПОУ: 03771123
Телефон: 03849 9-21-68
e-mail: ptovtry@gdp.dp.ua
Юридична адреса: 32326, ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ, КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКІЙ РАЙОН, С.ВЕРБКА, ВУЛ.ЗАВОДСЬКА 1
 
Дата розміщення: 18.04.2014

Річний звіт за 2013 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Публiчне акцiонерне товариство "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ"
ПРИМIТКИ ДО ФIНАНСОВИХ ЗВIТIВ ЗА 2013 рiк
I. Iнформацiя про Товариство
Публiчне акцiонерне товариство "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ" знаходится за адресою: Хмельницька обл., Кам”янець- Подiльський р-н, с.Вербка, вул. Заводська,1 код ЕДРПОУ 03771123. Дата державної реєстрацiї - № 03771123 вiд 09.10.1995 року, Кам'янець-Подiльська районна державна адмiнiстрацiя, дата перереєстрацiї з ВАТ на ПАТ 15.07.2010 року.
Публiчне акцiонерне товариство "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ" є правонаступником вiдкритого акцiонерного товариства "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ"
Основною дiяльнiстю ПАТ "ПОДIЛЬСЬКI ТОВТРИ" є: 08.11 Добування декоративного та будiвельного каменю. вапняку, гiпсу. крейди та глинистого сланцю
23.52 Виробництво вапна та гiпсових сумiшей
46.73 Оптова торгiвля деревиною,будiвельними матерiалами та санiтарно-технiчним обладнанням II. Основа пiдготовки фiнансової звiтностi
1.Заява про вiдповiднiсть Мiжнародним стандартам фiнансової звiтностi. Керiвництво Товариства звертає увагу користувачiв звiтностi на наступну особливiсть, притаманну фiнансовiй звiтностi, що складається за 2013 рiк. У вiдповiдностi до Закону "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi" з 2012 року публiчнi акцiонернi товариства складають фiнансову звiтнiсть за мiжнародними стандартами фiнансової звiтностi (МСФЗ). У вiдповiдностi до спiльного листа НБУ, Мiнфiну та Держстату вiд 07.12.2011 року публiчнi акцiонернi товариства можуть обрати датою переходу на МСФО - 01.01.2011 або 01.01.2012 р. Керiвництво Товариства обрало датою переходу 01.01.2012 р. Це означає, що перша фiнансова звiтнiсть по МСФЗ буде складатися за рiк, який закiнчується 31.12.13 р. В 2012 роцi ПАТ склало попередню фiнансову звiтнiсть по МСФЗ. Це означає, що фiнансова звiтнiсть ПАТ в 2012 роцi складалася на пiдставi МСФЗ. Однак, ця звiтнiсть не вважалася повнiстю вiдповiдною МСФЗ, так як вона вiдповiдала не всiм вимогам мiжнародних стандартiв та не мiстила усiх вiдомостей i даних, що пiдлягають розкриттю в рiчнiй фiнансовiй звiтностi вiдповiдно до МСФЗ. Данi попередньої фiнансової звiтностi, складеної в 2012 роцi на пiдставi МСФЗ, використанi в якостi порiвнюваних даних для складання повних фiнансових звiтiв по МСФЗ за звiтнiй перiод 2013 року. За всi звiтнi перiоди, закiнчуючи 2011 pоком, Товариство готувало фiнансову звiтнiсть вiдповiдно до нацiональних стандартiв бухгалтерського облiку України.
2. Основи подання фiнансової звiтностi . Бухгалтерський облiк Товариства ведеться вiдповiдно до Закону України " Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi", Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, iншими нормативними актами, якi регламентують ведення бухгалтерського облiку в Українi. Фiнансова звiтнiсть, згiдно МСФЗ складається на пiдставi iнформацiї про активи, зобов'язання, капiтал, господарськi операцiї i результати дiяльностi Товариства за даними бухгалтерського облiку шляхом трансформацiї (корегування) статей у вiдповiдностi до вимог Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi. Для складання фiнансової звiтностi у вiдповiдностi до МСФЗ керiвництво здiйснює оцiнку активiв, зобов'язань i витрат на основi принципу обачностi. Товариство перейшло на Мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi станом 01.01.12 р. вiдповiдно до МСФЗ (IFRS) 1 "Перше застосування Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi". В цих примiтках до фiнансової звiтностi розкривається iнформацiя про основнi корегування у вiдповiдностi до МСФЗ. Основнi змiни в порiвняннi з фiнансовою звiтнiстю Товариства у вiдповiдностi до положень (стандартiв) бухгалтерського облiку полягають в списаннi активiв, якi не вiдповiдають критерiям визнання у вiдповiдностi до МСФЗ, перекласифiкацiєю статей активiв. Всi визнанi активи i зобов'язання оцiнюються вiдповiдно до МСФЗ по собiвартостi або справедливiй вартостi. Фiнансова звiтнiсть компанiї складається в нацiональнiй валютi України - гривнi. Звiтнiсть подано в тисячах гривень.
III. Iстотнi положення облiкової полiтики
У вiдповiдностi до МСБО 8, облiкова полiтика - це конкретнi принципи, основи, домовленостi, правила та практика, застосованi суб'єктом господарювання при складаннi та поданнi фiнансової звiтностi. Облiковi полiтики застосовуються послiдовно з року в рiк Змiна облiкової полiтики вiдбувається, якщо: - змiняться вимоги Мiнiстерства фiнансiв України або МСФЗ та МСФО; - змiняться статутнi вимоги пiдприємства; - новi (запропонованi й об'рунтованi фахiвцями пiдприємства) положення облiкової полiтики забезпечують бiльш достовiрне вiдображення господарських операцiй. Основними принципами складання фiнансової звiтностi у вiдповiдностi з принципами пiдготовки фiнансової звiтностi i МСБО 1 є : - принцип безперервностi (фiнансова звiтнiсть складається виходячи з припущень, що пiдприємство є безперервно дiючим i залишатиметься дiючим в осяжному майбутньому), - принцип нарахування в бухгалтерському облiку (результати операцiй i iнших подiй визнаються тодi, коли вони вiдбуваються , а не тодi коли отриманi або сплаченi грошовi кошти , i вiдображаються у фiнансовiй звiтностi того перiоду, до якого вони вiдносяться). Фiнансова звiтнiсть компанiї складається вiдповiдно до принципiв фiнансової звiтностi МСБО: зрозумiлiсть, доречнiсть, достовiрнiсть, зiставнiсть. Товариство продовжує застосовування плану рахункiв, затверджений "Iнструкцiєю про застосування плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй" №291 вiд 30.11.99р. зi змiнами та доповненнями. Для забезпечення достовiрностi даних бухгалтерського облiку i фiнансової звiтностi Товариство проводить iнвентаризацiю активiв i зобов'язань вiдповiдно до Iнструкцiї з iнвентаризацiї основних засобiв, нематерiальних активiв, товарно-матерiальних цiнностей, грошових коштiв i документiв i розрахункiв, затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 11.08.94 р. N 69 (зi змiнами i доповненнями).
1.Визначення порогу суттєвостi при складаннi фiнансової звiтностi
Використання суттєвостi при складаннi фiнансової звiтностi здiйснюється при вимоги, що форми фiнансової звiтностi не встановленi П(С)БО України. Кожна суттєва стаття повинна наводитись у фiнансової звiтностi окремо, а несуттєвi статтi слiд об'єднувати з статтями, подiбними по характеру або функцiям. При визначеннi суттєвостi окремих статей за порiг суттєвостi приймається: o для активiв, зобов'язань, власного капiталу пiдприємства - 5 % суми всiх активiв, зобов'язань i власного капiталу вiдповiдно; o доходiв i витрат - 2 % чистого прибутку (збитку) пiдприємства; o переоцiнки або зменшення корисностi об'єктiв основних засобiв - вiдхилення залишкової вартостi вiд їх справедливої вартостi на 10 %; o визначення подiбних активiв - рiзниця мiж справедливою вартiстю об'єктiв обмiну не бiльше 10 %; o статей фiнансової звiтностi - 1000 грн.
2. Визнання виручки. Виручка визнається в тому випадку, якщо отримання економiчних вигод Товариства оцiнюється як iмовiрне, i якщо виручка може бути надiйно оцiнена, незалежно вiд часу здiйснення платежу. Виручка оцiнюється за справедливою вартiстю винагороди, що отримана або пiдлягає отриманню, з урахуванням визначених у договорi умов платежу i за вирахуванням податкiв. Для визнання виручки також повиннi дотримуватися такi критерiї. Продаж товарiв (запасiв). Виручка вiд продажу товарiв (запасiв) визнається, як правило, при вiдвантаженнi, коли iстотнi ризики i вигоди вiд володiння товаром переходять до покупця. Надання послуг (робiт). Виручка вiд надання послуг (робiт) визнається, якщо iснує ймовiрнiсть надходження економiчних вигiд, пов'язаних з операцiєю. Проте в разi, коли невизначенiсть виникає стосовно можливостi отримати суму, уже включену до виручки, недоотримана сума або сума, отримання якої стало малоймовiрним, визнається як витрата, а не як коригування суми первiсно визнаної виручки.
3. Основнi засоби. Основнi засоби, придбанi пiсля дати переходу на МСФЗ, враховуються у звiтi про фiнансове положення за первинною вартiстю, що включає всi витрати, необхiднi для доведення активу до стану, придатного до використання, за вирахуванням накопиченої амортизацiї i збиткiв вiд знецiнення.
Капiталiзованi витрати включають основнi витрати на модернiзацiю i замiну частин активiв, якi збiльшують термiн їх корисної експлуатацiї або покращують їх здатнiсть генерувати доходи. Витрати на ремонт i обслуговування основних засобiв, якi не вiдповiдають приведеним вище критерiям капiталiзацiї, вiдображаються в звiтi про сукупнi доходи i витрати того перiоду, в якому вони були понесенi.
Сума, що амортизується, – це первинна вартiсть об'єкту основних засобiв або переоцiнена вартiсть, за вирахуванням його лiквiдацiйної вартостi. Лiквiдацiйна вартiсть активу – це передбачувана сума, яку пiдприємство отримало б на даний момент вiд реалiзацiї об'єкту основних засобiв пiсля вирахування очiкуваних витрат на вибуття, якби даний актив вже досяг того вiку i стану, в якому, iмовiрно, вiн знаходитиметься в кiнцi свого термiну корисного використання.
Амортизацiя основних засобiв призначена для списання суми, що амортизується, впродовж термiну корисного використання активу i розраховується з використанням прямолiнiйного методу. Гiрничi активи та обладнання iз вмiстом дорогоцiнних металiв — за виробничим методом.
Лiквiдацiйна вартiсть, термiни корисного використання i метод нарахування амортизацiї передивляються на кiнець кожного фiнансового року. Вплив будь-яких змiн, що виникають вiд оцiнок, зроблених в попереднi перiоди, враховується як змiна облiкової оцiнки.
Дохiд або збиток, що виникають в результатi вибуття або лiквiдацiї об'єкту основних засобiв, визначається як рiзниця мiж сумами вiд продажу i балансовою вартiстю активу i признається в прибутках i збитках.


4. Нематерiальнi активи. Нематерiальнi активи з кiнцевими строками використання облiковуються за вартiстю придбання за вирахуванням накопиченої амортизацiї та накопиченого збитку вiд знецiнення. Амортизацiя нараховується з використанням прямолiнiйного методу. Очiкуванi строки корисного використання i метод нарахування амортизацiї аналiзуються в кiнцi кожного звiтного перiоду, при цьому всi змiни в оцiнках вiдображаються у звiтностi без перегляду порiвняльних показникiв. Нематерiальнi активи з невизначеними строками використання облiковуються за вартiстю придбання за вирахуванням накопиченого збитку вiд знецiнення. Нематерiальний актив списується при продажу або коли вiд його майбутнього використання чи вибуття не очiкується економiчних вигод. 5. Запаси. Запаси представленi витратними матерiалами, запасними частинами i iншими матерiалами, що використовуються для здiйснення господарської дiяльностi, а також обслуговування та ремонту основних засобiв. Запаси вiдображаються за найменшою iз двох величин: собiвартiстю та чистою вартiстю реалiзацiї. Собiвартiсть розраховується з використанням методу ФIФО або середньозваженою.
6. Дебiторська заборгованiсть. Для фiнансової звiтностi дебiторська заборгованiсть класифiкується як поточна i довгострокова. Для вiдображення безнадiйної дебiторської заборгованостi на пiдприємствi може створюватись резерв сумнiвних боргiв.
7.Резерви. Суму резерву сумнiвних боргiв установлювати на пiдставi класифiкацiї дебiторської заборгованостi за продукцiю, товари, послуги по кожному дебiтору з урахуванням термiну її непогашення.
8. Фiнансовi активи. Фiнансовi активи Товариства складаються з таких категорiй: - оцiнюваних за справедливою вартiстю через прибутки i збитки (ОСВЧПЗ); - утримуваних до погашення (УДП); - що є в наявностi для продажу (НДП); - позик, дебiторської заборгованостi та грошових коштiв. Вiднесення фiнансових активiв до тiєї або iншої категорiї залежить вiд їх особливостей, а також цiлей придбання i вiдбувається в момент їх прийняття до облiку. Усi стандартнi правочини з купiвлi або продажу фiнансових активiв визнаються на дату здiйснення правочину. Стандартнi правочини з купiвлi або продажу являють собою купiвлю або продаж фiнансових активiв, що вимагає постачання активiв у строки, установленi нормативними актами або ринковою практикою.
9. Зобов'язання . Зобов'язання Товариства класифiкуються як довгостроковi (строк погашення бiльше 12 мiсяцiв) i поточнi (строк погашення до 12 мiсяцiв). Поточна кредиторська заборгованiсть облiковується i вiдображається в балансi за первiсною вартiстю яка дорiвнює справедливiй вартостi отриманих товарiв або послуг.
10. Фiнансовi зобов'язання. Фiнансовi зобов'язання класифiкуються або як оцiнюваних за справедливою вартiстю через прибутки i збитки, або як iншi фiнансовi зобов'язання.
11. Винагорода працiвникам. Всi винагороди працiвникам в Товариствi облiковуються як поточнi, вiдповiдно до МСБО 19 "Виплати працiвникам". В процесi господарської дiяльностi компанiя сплачує обов'язковi внески в Пенсiйний фонд i iншi фонди соцiального страхування за своїх працiвникiв, в розмiрi передбаченому законодавством України.
12. Створити забезпечення Створення забезпечення виплат вiдпусток (резерву вiдпусток) проводиться щомiсячно шляхом розрахунку за формулою : Рвiдп = Фз.п. * К*Кнарах. : Фз.п. - фонд заробiтної плати у поточному мiсяцi, К - коефiцiєнту резервування = Пвiдп. / Пфоп. : Пвiдп. - рiчна планова сума на оплату вiдпусток Пфоп. - рiчна планова сума на оплату працi. Кнарах. - нарахування ЕСВ =( 100 + % ЕСВ) / 100%
13. Власний капiтал. Статутний капiтал, включає в себе внески акцiонерiв. Порядок розподiлу накопиченого прибутку визначається зборами акцiонерiв.
IV. Iстотнi судження у процесi застосування облiкової полiтики У процесi застосування облiкової полiтики керiвництво Товариства висловило певнi професiйнi думки стосовно оцiночних значень i допущень станом на 01.01.12р. та 31.12.12 р. Серед iншого обговорюється правомiрнiсть застосування допущення щодо спроможностi вести свою дiяльнiсть на безперервнiй основi. Нижче наведено ключовi допущення щодо майбутнього звiтного перiоду, а також основнi джерела невизначеностi оцiнок на кiнець звiтного перiоду, якi мають iстотний ризик стати причиною внесення iстотних коригувань до балансової вартостi активiв i зобов'язань протягом наступного звiтного перiоду.
V. Пояснення до статей фiнансової звiтностi. 1. Облiк необоротних активiв. Необоротнi активи в Товариствi – вiдсутнi. 2. Облiк оборотних активiв. Станом на 31 грудня 2013 року Товариство має у своєму розпорядженнi необоротнi активи загальною сумою 10588 тис. грн., оборотнi активи загальною сумою 5635 тис. грн. Станом на кiнець звiтного року виробничi запаси в сумi 415 тис. грн., готова продукцiя – 3275 тис. грн.,товари -330 тис. грн. Розрахунки з покупцями й замовниками за товари, роботи, послуги пiдтверджуються бухгалтерськими документами у сумi 69 тис.грн., за виданами авансами - 295 тис.грн.,за розрахунками з бюджетом 215 тис. грн., iнша поточна дебiторська заборгованiсть пiдтверджуються бухгалтерськими документами у сумi 0 тис. грн. 3. Облiк довгострокових зобов'язань. Станом на 31 грудня 2013 року Товариство має у своєму розпорядженнi 5404 тис.грн. довгострокових зобов'язань. Поточнi зобов'язання за 2013 рiк змiнились таким чином ( тис.грн.): 01.01.13 31.12.13 вiдхилення - кредиторська заборгованость за товари роботи, послуги 1494 1527 33 - розрахунки з бюджетом 634 585 -49 - по страхуванню 101 73 -28 - з оплати працi 216 166 -50 - за одержаними авансами 3873 4334 461 - iз внутрiшнiх розрахункiв 1054 990 64 - iншi поточнi зобов'язання 7 9 2 Усього поточних зобов'язань 8764 9058 294
VI Фiнансовi ризики
1.Ризик лiквiдностi
Це ризик того, що Товариство не зможе погасити свої зобов'язання по мiрi їх настання. Позицiя лiквiдностi Товариства ретельно контролюється, для чого управлiнський персонал використовує процес детального бюджетування та прогнозу грошових коштiв для того, щоб гарантувати наявнiсть адекватних засобiв для виконання своїх платiжних зобов'язань.
Ризик судових рiшень не на користь Товариства
В процесi звичайної дiяльностi Товариство не є об’єктом судових справ.
За оцiнками управлiнського персоналу Товариства можливi позови не можуть спричинити суттєвого впливу на фiнансовий стан Товариства i на результати його дiяльностi, оскiльки вважає, що iснує висока вiрогiднiсть не доведення можливих суперечок до судових справ.
2. Ризик зменшення вартостi чистих активiв та управлiння капiталом
Керiвництво Товариства здiйснює заходи з управлiння капiталом, спрямованi на зростання рiвня рентабельностi (у даному випадку – подолання збитковостi дiяльностi) за рахунок оптимiзацiї структури заборгованостi таким чином, щоб забезпечити безперервнiсть дiяльностi. Керiвництво Товариства аналiзує динамiку складових власного капiталу та вживає заходи для зменшення ризику подальшого «проїдання» капiталу.
VII. Iнша iнформацiя – суттєвi подiї
1. Iнформацiя про дiї, якi вiдбулися протягом звiтного року та могли вплинути на фiнансово-господарський стан Товариства та призвести до значної змiни вартостi його капiталу, визначених частиною першою статтi 41 Закону України «Про цiннi папери та фондовий ринок»
№ з/п Перелiк подiй, що могли вплинути на фiнансово-господарський стан Товариства Вiдомостi про наявнiсть подiй у 2013 роцi:
1. Прийняття рiшення про розмiщення цiнних паперiв на суму, що перевищує 25% статутного капiталу не було
2. Прийняття рiшення про викуп власних акцiй не було
3. Отримання позики або кредиту на суму, що перевищує 25% статутного капiталу не було
4. Змiна складу посадових осiб Товариства: - 17.04.2013 року, згiдно рiшення звгальних зборiв акцiонерiв звiльнено Голова правлiння Клименко Руслан Юрiйович , призначено Генеральний директор Марин Богдан Степанович - звiльненi з посади 16.10.2013 року, згiдно рiшення загальних зборiв акцiонерiв,у зв’язку з достроковим припиненням повноважень посадових осiб: голова наглядової ради Авраменко Володимир Iванович, член наглядової ради Шевченко Максим Тарасович, голова ревiзiйної комiсiї Скирда Iрина Миколаiвна, член ревiзiйної комiсiї Кайстро Ольга, член ревiзiйної комiсiї Устинов Олександр Володимирович. - призначено на посаду 16.10.2013 року, згiдно рiшення загальних зборiв акцiонерiв: член наглядової ради Шевченко Максим Тарасович, голова наглядової ради Iванов Артем Валерiйович.Посади голови та членiв ревiзiйної комiсiї є вакантними. - Генеральний директор Марин Богдан Степанович звiльнений з посади 13.11.2013 року за власним бажанням, рiшення Наглядової ради (протокол Наглядової ради №11/2013 вiд 13.11.2013 року). - виконуючий обов'язки Генерального директора Нiв'євський Юрiй Євгенович призначений на посаду 14.11.2013 року,безстроково, рiшення Наглядової ради (протокол Наглядової ради №11/2013 вiд 13.11.2013 року), з 20.01.2014 року - Генеральний директор по 20.01 2017 року. 5. Змiна власникiв, яким належать 10 i бiльше вiдсоткiв акцiй Товариства: за даними зведеного облiкового реєстру власникiв цiнних паперiв складеного, станом на 11.04.2013 року, ПрАТ “Всеукраїнський депозитарiй цiнних паперiв” вiдбулися змiни власникiв акцiй, яким належать 10 i бiльше вiдсоткiв голосуючих акцiй, а саме: - розмiр пакету акцiй акцiонера юридичної особи - Приватне пiдприємство "Виробничо-комерцiйне пiдприємство "Нiгинсахкампром", код ЄДРПОУ 32057262, Україна, Хмельницька обл., Дунаєвецький р-н, смт. Смотрич, вул. Пiвнiчна, буд. 90А зменшився на 477214 акцiй (25,2441%). Пiсля зменшення кiлькiсть акцiй приватного пiдприємства "Виробничо-комерцiйне пiдприємство "Нiгинсахкампром" становить 0 акцiй. 6. Рiшення Товариства про утворення, припинення його фiлiй, представництв не було 7. Рiшення вищого органу Товариства про змiни розмiру статутного капiталу не було 8. Порушення справи про банкрутство Товариства, винесення ухвали про його санацiю не було 9. Рiшення вищого органу Товариства або суду про припинення або банкрутство Товариства не було 10. Iншi важливi подiї не було
IX. Про подiї, що вiдбулись у Товариствi пiсля звiтної дати до дати затвердження фiнансового звiту до випуску
№ з/п Перелiк подiй, що вiдбулись пiсля звiтної дати Вiдомостi про наявнiсть подiй у 2013 роцi вiдображено у фiнансовому звiтi не вiдображено у звiтi, розкрито у примiтках
1 Визнання дебiтора Товариства банкрутом не було не було
2 Отримання iнформацiї про значне зниження вартостi запасiв на звiтну дату не було не було
3 Розгляд судової справи, що пiдтверджує наявнiсть у Товариства поточного зобов’язання на звiтну дату не було не було
4 Прийняття рiшення про суттєву реорганiзацiю пiдприємства не було не було
5 Знищення значної частини активiв внаслiдок стихiйного лиха не було не було
6 Значнi змiни у вартостi активiв Товариства пiсля звiтної дати не було не було
7 Оголошення дивiдендiв не було е було.
X. Подiї пiсля звiтної дати
Пiсля 31 грудня 2013 року до дати затвердження керiвництвом фiнансової звiтностi не вiдбувалося подiй, якi могли би вплинути на фiнансовий стан Товариства.

Генеральний директор: Нiв'євський Юрiй Євгенович
Головний бухгалтер: Соколюк Алла Анатолiївна

д/н

д/н

д/н